Τετάρτη 1 Ιουλίου 2009

μια συνταγουλα

Αναρτήθηκε από ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΜΙΑ ΑΝΑΠΟΔΗ στις 5:43 π.μ. 12 σχόλια
Καλησπερα, σας ειπα στην πρηγουμενη αναρτηση μου, πως το Σαββατο το βραδυ εφτιαξα πιτσα και κοτοπουλακια με τυρια στο φουρνο.Ηρθε η ωρα λοιπον να σας δωσω τη συνταγη αλλα και το πως εφτασε αυτη η συνταγη στα χερια μου.
Περυσι για ενα 8μηνο χρειαστηκε να κανω μια δευτερη απογευματινη δουλεια, τι θα ηταν αυτο που μπορουσα να κανω? μα να κρατω παιδακια φυσικα. Βοηθουσα λοιπον μια οικογενεια με δυο παιδακια τον Ο. και την Λ.Οι γονεις τους εργαζονταν πολυ στο σπιτι οποτε μια γυναικα ητνα απαραιτητη.Η μητερα λοιπον του μπαμπα των παιδιων ειναι βερα Ιταλιδα , η νόνα Λυδια, η οποια μαζι με την αγαπη της για τον παππου Δημητρη εφερε και τις συνταγες της μητερας της, μεσα στις οποιες ηταν και η <<αυθεντικη ιταλικη συνταγη πιτσας>>, οπως συνιθιζε να μου λεει και την οποια ειχε μαθει στη νυφη της , κι η νυφη της σε εμενα. Εγω θα σας τη δωσω οπως μου την εμαθαν αλλα και οπως την εφτιαξα εγω την τελευταια φορα.

αυθεντικη ιταλικη συνταγη πιτσας

Υλικα

1 φλυτζανι γαλα φρεσκο χλιαρο

50 γραμμαρια φρεσκια μαγια

4 φλυτζανια αλευρι κιτρινο

2 κουταλιες της σουπας ελαιολαδο

2 κουταλιες της σουπας βουτυρο λιωμενο

λιγο αλατι

Εκτελεση

ανακατευουμε τα υλικα στον καδο του Mixer εως οτου πετυχουμε μια ζυμη μαλακη, αφηνουμε σε ζεστο μερος να φουσκωσει, περιπου 30 min και μετα αφου βουτυρωσουμ ετο ταψι καλα , απλωνουμε τη ζυμη (εδω θελει λιγη δυναμη γιατι η ζυμη ειναι σφιχτουλα πια),ριχνουμε τη σαλτσα ντοματας ολα τα υλικα της αρεσκειας μας ΟΧΙ ΤΟ ΤΥΡΙ ΑΚΟΜΑ κι αφου ψησουμε στους 180© - 200© , για περιπου 35 min -45 min αναλογως το φουρνο, ριχνουμε το τυρι και περιμενουμε να λιωσει. Μετα απλα απολαμβανουμε.

Μεχρι και το Σαββατο ακολουθουσα κατα γραμμα τη συνταγη , ειχα ομως μια δυσαρεσχεια για την υφη της ζυμης , γινοταν πιο σκληρη απο οτι επρεπε , κατ ατη δικη μου γνωμη παντα. Αποφασισα λοιπον, να την αλλαξω τι εκανα ? μοιρασα το αλευρι , εβαλα δηλαδη 2 φλυτζανια αλευρι για ολες τις χρησεις, και 2 φλυτζανια κιτρινο, δεν ελιωσα το βουτυρο και εβαλα παραπανω ελαιολαδο με το ματι , δεν ξερω ποσο , μεχρι που ειδα ενα πενταμορφο ζυμαρακι να τυλιγεται γυρω απο τον αναδευτηρα . Το επιασα κι ηταν τοσο μαλακουλι !, το εβαλα να φουσκωσει και ψηλωσε πολυ πολυ γιατι, ηταν ελαφρυ, και μετα οταν χρειαστηκε να το απλωσω στο ταψι ανοιγε τοσο ευκολα που δεν χρειαστηκα ουτε το μικρο πλαστη , ουτε να βρεξω τα χερια μου με νερο , ουτε τιποτα, απλα ειδα πως ηθελε λιγοτερη ωρα ψησιμο. Σας δινω την φωτογραφια και σας προτεινω να την κανετε. Σας βαζω και τα κοτοπουλακια με συνταγη που εχω αναρτησει στο παρελθον.

Καλο απογευμα .





 

ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΜΙΑ ΑΝΑΠΟΔΗ Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Online Shop Vector by Artshare