Πέμπτη, 9 Απριλίου 2009

ΜΑΓΕΙΡΙΤΣΑ ΤΡΙΠΟΛΙΤΣΙΩΤΙΚΗ

Αναρτήθηκε από ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΜΙΑ ΑΝΑΠΟΔΗ στις 5:54 π.μ.
Αντιδράσεις: 
11 σχόλια


Γεια σας φιλες μου & φιλοι μου, σημερα σκεφτηκα να σας δωσω τη δικη μας συνταγη για τη μαγειριτσα, αυτη που εμαθε η γιαγιουλα μου η Φροσω, απο την πεθερα της , και με τη σειρα της εκεινη την εμαθε στην μαμα μου κι η μαμα μου σε μενα. Απο τοπο σε τοπο η μαγειριτσα διαφερει , οπως ολοι ξερουμε. Η μαγειριτσα που φτιαχνουμε στην Τριπολη ισως να ειναι γνωστη σε καποιους Πελοποννησιους , και λεω σε καποιους γιατι στην πεθερα μου για παραδειγμα αν και ειναι απο την Καλαματα δεν της ηταν γνωστη,μεχρι που την εφαγε σε εμας.Επισης θα σας αναρτησω και μια φωτογραφια απο την περσινη μαγειριτσα , που φαγαμε στο σπιτι μας στην Τριπολη εννοειται. Μη με παρεξηγητε , που λεω ολο για την Τριπολη , αλλα την αγαπαω αυτη την πολη , κι ας μην γεννηθηκα εκει, εχω τις πρωτες μου αναμνησεις , αλλη φορα θα σας τα πω, παμε τωρα για τα υλικα και την εκτελεση της μαγειριτσας μας .
Λοιπον τη συνταγη αυτη προσπαθησα εγω την προσαρμοσω σε ποσοτητες για τα υλικα , μιας και η μητερα μου οταν την ρωτουσα ποσο και ποσο μου ελεγε <<με το ματι ρε παιδι μου , δε καταλαβαινεις ,με το ματι , θα το δεις>>. Τελος παντων οταν της ειπα τις ποσοτητες των υλικων συμφωνησε.Επισης να σας πω πως στην οικογενεια μας , οταν φτιαχνουμε τη μαγειριτσα βοηθαμε ολοι, δηλ, παλιοτερα η γιαγια μου με την μητερα μου, τωρα η μητερα μου κι εγω.

ΜΑΓΕΙΡΙΤΣΑ ΤΡΙΠΟΛΙΤΣΙΩΤΙΚΗ

Υλικα για 6 ατομα

1 συκωταρια
1 πατσα
8 ποδαρακια
εντερακια
1-2 ματσακια κρεμμυδακια φρεσκα
μαραθο
ανιθο
αλατι πιπερι
αυγα
λεμονι
1 τσικι τοματα (κατα τη μαμα μου)

Εκτελεση

Ζεματαμε την συκωταρια, τα εντερακια ,και την πατσα και τα κοβουμε πολυ μικρα κομματακια με το ψαλιδι , τοσο μικρα οσο ειναι το νυχι του μικρου μας δακτυλου. Καψαλιζουμε τα ποδαρακια αφου τα εχουμε χαραξει στην μεση, (εμεις εχουμε ενα καμινετο που το χρησιμοποιουμε μονο για τα ποδαρακια, το ιδιο μπορειτε να κανετε κι εσεις). Τα αφηνουμε να περιμενουν σε μια μεγαλη λεκανη. Βαζουμε ελαιολαδο στην κατσαρολα μας και τσιγαριζουμε ολα τα μυρωδικα μαζι με τα κρεμμυδακια, ριχνουμε ολα τα κρεατικα και αφου ανακατεψουμε καλα καλα εως οτου τσιγαριστουν κι αυτα , προσθετουμε αλατι, πιπερι , και μια σταλιτσα τοματα (τσικι). Ανακατευουμε ακομα λιγο και προσθετουμε βραστο νερο. Αφηνουμε να βρασει αρκετες ωρες κοιταζοντας καθε τοσο. Οταν γυριζουμε απο την Ανασταση τοτε την αυγοκοβουμε .
Να σας πω οτι αυτη η μαγειριτσα τρωγεται με το πηρουνι , ειναι πολυ πηχτη.
Ευχομαι να σας αρεσε.
 

ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΜΙΑ ΑΝΑΠΟΔΗ Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Online Shop Vector by Artshare